LAPERIA_pg

Всеки исторически период се характеризира със свой собствен дизайн и стил на ламперии, които отговаряли подобаващо на интериора и тавана. Така че ако целта ви е да създадете интериорен дизайн, проектиран в определен епоха, то всичко друго по принцип трябва стриктно да следва стила на избрания период. Съвременните дизайнери, декоратори са разработили много нови техники, които позволяват използването на ламперии, преди да бъде окончателно избрана общата тенденция в обстановката. Тук трябва да се подчертае, че ламперията може да изпълнява и декоративна функция, която да е част от природата.

Съвет: Ако стените в стаята са обшити с ламперия, не се колебайте, можете да използвате мебели с ярки или шарени тапицерии.

През XVIII век лампериите в Англия и Америка невинаги били бели, те често са били боядисвани в цветове като сметана, бледо зелено, морско синьо, сиво или шоколад. Също така, ламперията била украсявана с декорирана резба, която позлатявали изцяло или само отвътре.

Особено внимание заслужава и метода за облицоването на стени с резбовани дървени летви. Технологията на изработка е елементарна, не твърде скъпа и придава прекрасен визуален ефект. Ако дневната или трапезарията ви е от дървена ламперия, то тя може също да бъдат тапицирана с дамаска или моаре коприна, хартия или тапет.

Този тип покритие предоставя отлична възможност да се демонстрира вкус и изобретателност: гладката или текстурирана позлатена японска хартия би изглеждала страхотно с тъмно кремава лампери. На горния праг на вратата, например, можете да поставите орнаменти или пък да й нарисувате цветя.

В края на XVIII век стените с ламперия излезли от мода. Хората започнали да предпочитат да украсяват стените само с цокъл. А предпочитаната ламперия била само в плинтуси и корнизи. Останалата част от мазилката на стената се боядисвала повечето пъти в бяло. По-късно, стените започнали да ги тапицират. Също така, точно в този период бил на мода и хартиеният тапет. Тапетите били едноцветни или многоцветни, при тях също се използвали, както в ламперията, златната и сребърна хартия.

Leave a Reply