Ремонт на тераса с PVC ламперия

Отминаха дните, когато терасата за повечето семейства е била склад. Днес собствениците се опитват да я оборудват, като удобно място за почивка. Заключителният етап на ремонта на терасата е много важен, защото без изолация и красив интериор се обезсмисля и остъкляването й. Така възниква въпросът: какво да е облицовката, за да бъде едновременно красиво, удобно и издръжливо? Определено това ще е ламперия, но каква – дървена или PVC ламперия?

Облицоването от вътрешната страна на терасата с пластмасова ламперия днес е наистина много популярна. Това се дължи предимно на две безспорни предимства на пластмасовата ламперия: лесна поддръжка и ниска цена. Също така предимствата на PVC панели пред дървената ламперия при декорация на тераса, е дълголетието и хипоалергенна, но при по-внимателно разглеждане, тези твърдения изглеждат противоречиви. Всъщност PVC ламперия за разлика от дървената не се влияе от влажността и температури, но при най-малкото механично напрежение върху нея остават драскотини и вдлъбнатини. При дървената ламперия е почти невъзможно да се надраска повърхноста, а и дори да „се опитате“, драскотината няма да изглежда като дефект, а като част от структурата. От гледна точка на устойчивостта, ако дървената ламперия се третира със защитни средства, структурата определено ще издържи на жега и на студ и няма да загуби цвета си и след десет години.

Що се отнася до хипоалергенните качества, то наистина качествената пластмаса е хипоалергенна, но цената на такава PVC ламперия е почти колкото дървото! Освен това, дори и най-скъпата пластмасова ламперия при излагане на слънчева светлина излъчва отличителна „химична“ миризма. Той е безвреден, но неприятен, и със сигурност не може да се сравнява с живителният и приятен аромат на дърво.

Дървото се използва за облицовка на тераси още от незапомнени времена. То е екологично чисто и полезно за здравето на човека, изглежда добре и има добри изолационни свойства. Специална обработка на дървеният материал в производството на ламперията, позволява да абсорбира влагата от въздуха и да не допуска прекомерното изсушаване, създава балансиран микроклимат в стаята. Освен отличните естетически и изолационни качества, ламперията е звукоизолираща. Оказва се, че на въпроса „Каква ламперия за облицовка на тераси е по-добре – пластмаса или дърво“ няма еднозначен отговор. При дървената ламперия веднъж годишно се налага импрегниране, което е наистина малко по-сложно, отколкото едно измиване на пластмасовата, така че всеки собственик сам избира – удобство и простота, или малко усилия – и прекрасен аромат на борова гора, на терасата си в града.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.